Będziecie potrzebować:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- 4 pomidory suszone
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czarnego sezamu
- zioła (rozmaryn, oregano)
- szczypta soli i świeżego pieprzu
- porcja makaronu
Na początku kroimy cukinię na ćwiartki i później na plasterki. Identycznie postępujemy z pomidorkami (kroimy na ćwiartki).
Gotujemy wodę na makaron a w tym czasie podsmażamy nasze warzywa. Możecie to zrobić na oliwie bądź na maśle sklarowanym (ja wybrałam masło). Jest to ważne, ponieważ niektóre witamy są rozpuszczalne tylko w tłuszczach, więc nic wartościowego z naszego dania nie stracimy. Wrzucamy cukinię i pomidory na patelnię i rumienimy je około 10 minut. W tym czasie dodajemy curry, zioła, sezam oraz pokrojone suszone pomidory. Zapewne woda na makaron zacznie się już gotować, więc również wrzucamy go na wrzątek.
Warzywa powinny być chrupiące, więc jeśli będą gotowe przed makaronem, odkładamy je z palnika. Makaron, po ugotowaniu, możemy delikatnie skropić oliwa lub olejem. Ja często używam oleju z ostropestu, żeby dodatkowo "odżywić" moje danie. Następnie dodajemy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec ozdabiamy wszystko bazylią i danie gotowe!
PS: Bazylia jest również jednym z ważniejszych ziół, gdyż wspomaga nasze trawienie i stymuluje układ odpornościowy. Można powiedzieć, że to danie doda nam nie tylko energetycznego, ale też odpornościowego kopa. Smacznego!
Apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie dania :) Warzywa w nich to pyszna podstawa :)
OdpowiedzUsuń;-) cukinia i pomidorki to zawsze świetne połączenie! ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, na pewno przetestuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń