Makaron z cukinią i pomidorkami

Kto z nas nie lubi makaronu? Chyba nikt chętny się nie znajdzie. Jest to tak uniwersalna podstawa do potraw, że może być składnikiem zarówno prostego i szybkiego obiadu jak i wykwintnej kolacji. Wszystko zależy oczywiście od tego, ile mamy czasu. Ja, gdybym mogła, jadłabym makaron codziennie - na słodko i na ostro, na śniadanie, obiad czy deser. Wiadomo jednak, jak ważna jest różnorodność składników odżywczych w diecie oraz, że taka ilość węglowodanów nie byłaby wskazana ;) Dziś proponuję Wam wersję z cukinią, gdyż jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawiera mnóstwo cynku, który wspomaga naszą odporność oraz skórę i włosy. Ponadto ma właściwości silnie odkwaszające, a większość produktów w naszej diecie zakwasza organizm. Przygotowanie tego obiadu zajmie Wam nie więcej niż 20 minut a ile z tego dobroci wyniknie, przekonajcie się sami.




Będziecie potrzebować:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory suszone
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • zioła (rozmaryn, oregano)
  • szczypta soli i świeżego pieprzu
  • porcja makaronu 

Na początku kroimy cukinię na ćwiartki i później na plasterki. Identycznie postępujemy z pomidorkami (kroimy na ćwiartki).






Gotujemy wodę na makaron a w tym czasie podsmażamy nasze warzywa. Możecie to zrobić na oliwie bądź na maśle sklarowanym (ja wybrałam masło). Jest to ważne, ponieważ niektóre witamy są rozpuszczalne tylko w tłuszczach, więc nic wartościowego z naszego dania nie stracimy. Wrzucamy cukinię i pomidory na patelnię i rumienimy je około 10 minut. W tym czasie dodajemy curry, zioła, sezam oraz pokrojone suszone pomidory. Zapewne woda na makaron zacznie się już gotować, więc również wrzucamy go na wrzątek.








Warzywa powinny być chrupiące, więc jeśli będą gotowe przed makaronem, odkładamy je z palnika. Makaron, po ugotowaniu, możemy delikatnie skropić oliwa lub olejem. Ja często używam oleju z ostropestu, żeby dodatkowo "odżywić" moje danie. Następnie dodajemy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec ozdabiamy wszystko bazylią i danie gotowe!

PS: Bazylia jest również jednym z ważniejszych ziół, gdyż wspomaga nasze trawienie i stymuluje układ odpornościowy. Można powiedzieć, że to danie doda nam nie tylko energetycznego, ale też odpornościowego kopa. Smacznego!









4 komentarze: