Domowe racuchy nie tylko na podwieczorek

Kolejny zimowy dzień za nami a u nas w kuchni jak zwykle pełno pomysłów i smaków. Tym razem sięgnęłam do czasów dzieciństwa (mojego i ukochanego) i upiekłam na śniadanie racuchy - albo raczej jabłka w cieście. Jak wspominaliśmy w naszym pierwszym poście, nasze babcie piekły nam racuchy na deser czy też podwieczorek, dzięki czemu ten posiłek stał się jednym ze smaków dzieciństwa. Sobota sprzyja temu, żeby więcej czasu poświęcić na przygotowania jedzenia, dlatego u nas królowało śniadanie na słodko.




Na przygotowanie około 12-13 racuchów będziecie potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki (ja użyłam tortowej)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru (plus na później do obsypania)
  • szklanka mleka
  • 4 słodkie jabłka (najlepiej rodzaj Golden)
Pierwszym krokiem jest przygotowanie jabłek. Obieramy je ze skórki i kroimy na plasterki.




Następnie przygotowujemy ciasto :) Ucieramy jajko z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Teraz powoli wsypujemy mąkę do mieszanki i ucieramy ciasto. Na końcu dodajemy cynamon i ponownie mieszamy.



Rozgrzewamy patelnię i wlewamy małe porcje ciasta (średnica około 6-7 cm), podpiekamy a następnie na górę układamy jabłka. Powinniśmy obserwować czy racuchy są upieczone od spodu i jego brzegi zaczynają się rumienić, wtedy dodajemy nasze owoce. Ważne jest również, żeby smażyć na średnim ogniu, wtedy mamy pewność, że nic nam się nie przypali.




Po kilku minutach przewracamy racuchy i staramy się przyrumienić jabłka. Gdy zauważmy, że ciasto będzie upieczone, wtedy możemy ściągnąć nasze słodkości z patelni. Polecam podanie z cukrem pudrem, ale równie dobrze wszystko smakuje z syropem klonowym.






Myślę, że jest to danie, które każdemu zasmakuje, szczególnie w mroźne poranki i popołudnia. Takie słodkie racuchy potrafią przyprawić o uśmiech każdego, kto tylko spróbuje choćby kawałeczek :)





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie racuszki, często dzieciakom robię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie na słodko? U nas to podstawa xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie smaczne racuszki! Palce lizać! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam racuszki, ale takich jeszcze nie robiłam. Wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń