Ja staram się wykorzystać zimę na inny sposób, a mianowicie fakt, że wiecej czasu spędzamy w domu więc można przygotować coś na pozór chociaż zdrowego. I tak otot powstała tarta pomarańczowa na kruchym spodzie :)
Będziecie potrzebować:
Ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli 150 g miękkiego masła
- starta skórka pomarańczowa
Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dodajemy maśło oraz jajko i formujemy kulkę, którą następnie wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie możecie przygotować nadzienie :)
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 1/2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
- 3 żółtka
Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy je na przygotowaną formę (ja użyłam takiej około 25 cm średnicy). Ciasto podpiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wasz czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego warto sprawdzić kiedy ciasto się zarumieni, wtedy wyjmujemy je z piekarnika, wylewamy wcześniej przygotowaną masę i wstawiamy na kolejne 15-20 minut. Warto sprawdzać czas, gdyż musimy osiągnąć moment, kiedy nasza masa stężeje :)
Po wyciągnięciu z piekarnika, polecam pozostawić ciasto na okolo 3 godziny do ostygnięcia, wtedy będzie mieć pewność, że Wasza masa będzie idealna :)
Żeby dodatkowo umilić sobie popołudnie, można otworzyć do naszej słodkości szampana lub wytrawne wino musujące - gwarantuję Wam, że oba smaki idealnie się zrównoważą :)
Bravissimo! fakt-magiczny.Jak budyniek,mniamuśny,jak słodka dziew...,i z rana i na podwieczorek smakuje Pan/Pani doktorek
OdpowiedzUsuńPiękne kieliszki!
OdpowiedzUsuń