- 30 g oliwy z oliwek
- 220 g wody o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej (lub do pizzy) typ 500
- 1 łyżeczka soli
Przepis jest od samego początku bardzo prosty, gdyż po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
Jeśli chcemy uzyskać typowo włoską, cienką pizzę, nie pozostawiamy ciasta do wyrośnięcia tylko od razu je wałkujemy. Wybieramy właściwą blachę, żeby rozwałkować ciasto do odpowiedniego rozmiaru. Przed położeniem naszego pizzowego ciasta na blachę, smarujemy ją oliwą - wtedy łatniej będzie nam się kroić i nakładać kawałki.
Teraz pora na sos:
- puszka pomidorów krojonych
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki czerwonego pesto
- 1 łyżka oliwy
- bazylia, oregano, szczypta soli
Sos również jest bardzo prosty w przygotowaniu :) Miksujemy pomidory w puszce, dodajemy koncentrat, pesto, zioła i oliwę. Całość doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy do ostygnięcia. Nasz sos możemy wykorzystać nie tylko jako bazę do pizzy, ale również zamiast ketchupu. Osobiście byłam fanką ketchupu do pizzy... Do czasu aż chłopak odkrył przede mną ten sos (dzięki temu moja miłość wzrosła - nie tylko ta do pizzy ;) ).
Pora rozpocząć zabawę czyli wybieramy składniki. Naszą pizzę, wyłożoną już na blachę, smarujemy cienko sosem pomidorowym, następnie posymujemy mozarellą. Ja użyłam blachy 35x44 cm (klasyczna blaszka) i do jej posypania zużyłam około 2 kulek mozarelli. Możecie użyc sera żółtego jako bazę, ale po sprawdzeniu kilku wersji doszłam do wniosku, że pizza z mozarellą jest o wiele lżejsza. Następnie nasze wybrane składniki wykładamy na formę i zapiekamy. W naszym wypadku podzieliliśmy pizzę na 4 części, żeby każdy znalazł coś dla siebie:
Jedna część była prosta, z mozarellą, kolejna z szynką parmeńską i mozarellą. Trzecia zawierała mozarellę i chorizo a czwarta świeży ogórek zielony z fetą. Z naszych wskazówek:
- szynkę parmeńską warto dodać na wierzch pizzy dopiero po jej upieczeniu - wtedy nie będzie zbyt twarda i słona
- świeży ogórek zielony przed przygotowaniem pizzy ścieramy na grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 30 minut, żeby oddał wodę. Jego również dodajemy dopiero po upieczeniu pizzy. Na nasz ogórek dodajemy ser feta :)
Przygotowaną pizzę pieczemy około 10-12 minut, w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (termoobieg, dół). Warto po wyznaczonym czasie sprawdzić, czy nasza pizza jest upieczona czy może warto dać jej jeszcze około 5 minut :)
Po wyjęciu pizzy z piekarnika dodajemy składniki, o których wspominałam we wskazówkach. Jeśli macie ochotę, dla smaku na górę można przygotować rukolę i świeże liście bazyli - wtedy na pewno Wasza pizza wyda się bardziej zdrowa. Buon appetito!!
Świetny wpis. Domowa ręcznie robiona pizza zawsze smakuje dobrze
OdpowiedzUsuń