Weekendowe słodkości - kokosowe kulki w dwóch smakach


Większość z nas ma dwa ulubione słowa sobota i niedziela. Wtedy też często "chodzi za nami" coś słodkiego. Rozsądek podpowiada nam, żeby to było zdrowe, a serce (albo żołądek) smaczne. Jest wiele słodyczy dostępnych na rynku, ale uważamy, że to co zrobione w domu jest najlepsze. W ten weekend mój żołądek "wołał" KOKOSU i CZEKOLADY, i tak narodził się pomysł kokosowych kulek zanurzonych w czekoladzie. Stworzyłem coś na wzór znanego kokosowego batonika w mojej, udoskonalonej wersji. Nie przedłużając wstępu, oto co będziecie potrzebować:
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • około 300 g czekolady (najlepiej 2:1 gorzka do mlecznej)
  • kilka łyżek mleka
Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w garnuszku na wolnym ogniu, następnie dodajemy śmietanki i cukru pudru oraz cukru waniliowego. Całość mieszamy. 


Do osobnej miski dajemy wiórki kokosowe i stopniowo dajemy do nich wcześniej płynne wymieszane składniki. Powinna powstać nam klejąca się masa, z której będziemy teraz lepić nasze kulki.



Nabieramy około 1 łyżeczki masy i formułujemy z niej kulkę, czynność tę powtarzamy z pozostałą masą. Jeśli chcecie możecie dodać do środka kulek np. orzech laskowy (powstanie coś na wzór rafaello).


Gdy nasze kulki będą gotowe zabieramy się za rozpuszczanie czekolady, 


robimy to w garnuszku na wolnym ogniu dodając mleka (nie ma konkretnej ilości mleka, my dodawaliśmy my po trochu, aż uzyskaliśmy półpłynną czekoladę). 


Przygotowaną czekoladą oblewamy nasze kokosowe kulki i całość dajemy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia (najlepiej na całą noc, czekolada mocno stężeje i nie będzie się lepić do palców). Możecie też część nie oblewać czekoladą, powstanie wtedy rafaello.



Teraz można cieszyć nasze podniebienie kokosowymi kulkami.


5 komentarzy:

  1. wspaniałe:))))
    Ivonka

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co kokosowe :) wyglądają smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czekoladą wyglądają fantastycznie!! Przy następnej okazji z pewnością jej nie pominę:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musi być pyszne, muszę zrobić ;-)

    www.100club.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne, delikatne w smaku i idealnie słodkie. :D Lepszych nie mogłabym się już nawet spodziewać. :)

    OdpowiedzUsuń