Siedząc z kubkiem ulubionej kawy wpadłam na prosty ale jednocześnie bardzo aromatyczny i sycący posiłek. Przepis na klasyczne racuchy wzbogaciłam o dodatki, po które często sięgamy w okresie świątecznym. Dodatkiem były domowe pierniczki i rożki orzechowe, które spotęgowały słodkie doznania :)
Potrzebujemy:
- 2 średnie jabłka
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
W misce mieszamy mąkę, cukier puder oraz waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Ciągle mieszając, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Gdy całość będzie klarowna, dodajemy jabłka oraz pokruszone orzechy. Jeśli w racuchach pojawią się większe kawałki orzechów to nic nie szkodzi, nie musicie się martwić o Wasze zęby gdyż podczas smażenia bakalie zmiękną.
Jeśli macie ochotę, można dodać kardamon ale ostrożnie - jest bardzo aromatyczny i może zmienić smak potrawy.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową) i dużą łyżką nabieramy masę. Wedle uznania, można dodać odrobinę oleju do wypiekania (ja użyłam takiego z orzechów włoskich).
Smażymy "na oko", aż ładnie zaczną się rumienić i łatwo odchodzić od patelni :)
Na koniec posypujemy cukrem pudrem i gotowe :) Pozostaje nam tylko zasiąść wygodnie do stołu z ukochaną osobą i celebrować te wspaniałe, powolne poranki. Smacznego oraz szczęśliwego Nowego Roku :)
ja też lubię przerabiać tak klasyczne przepisy :)
OdpowiedzUsuń