Ważne też jest, żeby taki deser można było przygotować szybko, bo inaczej większe prawdopodobieństwo skuszenia się na coś mniej zdrowego ;) Stąd też moja propozycja dla Was na jabłka z piekarnika - nie dość, że słodkie, to jeszcze bardzo sycące i pełne wartościowych składników odżywczych. Zabieramy się więc do roboty :)
Potrzebujemy:
- 5 średnich jabłek (najlepiej Golden)
- ok. 20 g masła
- 5 łyżek miodu (ja użyłam rzepakowego, ale równie dobrze będzie smakował wielokwiatowy czy akacjowy)
- garść żurawiny/rodzynek
- garść migdałów (lub innych orzechów)
- cynamon
- kardamon
Myjemy jabłka pod bieżącą wodą a następnie wydrążamy z nich całe nasienie (myślę, że najbardziej pomocnym narzędziem będą tutaj nóż i mała łyżeczka).
Dzielimy masło na 5 części i wykładamy do każdego owocu. Tą samą podziałkę wykonujemy przy żurawinie i migdałach, które również umieszczamy w jabłkach.
Kolejny krok to nałożenie łyżeczki miodu na wierzch każdego owocu oraz posypanie przyprawami: cynamonem i kardamonem. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni i pieczemy nasz deser przez około 20 minut. kiedy jabłka zmiękną, wtedy wiadomo, że są gotowe :)
Jak widzicie ja wszystko przygotowywałam w tortownicy, ale równie dobrze będzie wykorzystać naczynie żaroodporne czy inną blachę, która ma wysoki brzeg.
Na spodzie naczynia powstanie Wam mieszanka soku jabłkowego, miodu oraz masła - jest to idealny "sos" do podania na wierzch deseru.
Nie obawiajcie się, że migdały czy żurawina będą twarde - pod wpływem miodu i masła wszystko nabierze delikatnego i przyjemnego smaku :)
Jest to nie tylko propozycja deseru - ja osobiście uwielbiam takie słodkie śniadania. Jak mówiłam wcześniej, jest to sycąca i wartościowa potrawa więc nie musicie się martwić o doładowanie energetyczne na resztę dnia. Smacznego!
Ależ zjadłabym dwa takie pieczone jabłuszka, mniam :)
OdpowiedzUsuńtakie pieczone jabłka to zdecydowanie smak jesieni!
OdpowiedzUsuńa u mnie tyle jabłek
OdpowiedzUsuńŚwietne! Pyszny i całkiem niesłusznie zaponmniany deser:)
OdpowiedzUsuńTo musi bardzo smakować!
OdpowiedzUsuń