Cinnamon rollsy na dobry początek dnia :)

Jakoś tak to ostatnio wychodzi, że gdy tylko pojawia się okazja do wolniejszego śniadania (czy to weekendowo, czy zajęcia na uczelni zaczynają się na godzinę późniejszą), nabieram ochoty na wypiekowe śniadania. Czy są to jabłka z piekarnika, o których była mowa w poprzednim poście, czy na przykład dzisiejsza propozycja. Trochę na przekór pogodzie, bo za oknem mamy bardziej pełną wiosnę niż jesień, pojawiło się u nas cynamonowe śniadanie (a raczej słodki dodatek do śniadania). Można powiedzieć, że jest to takie dwa w jednym, bo nie dość, że ten przepis możecie spokojnie wykorzystać na śniadanie, to jeszcze świetnie sprawdzi się jako przekąska czy drugie śniadanie. Zaczynamy! :)




Potrzebujemy:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 4-5 łyżeczki cynamonu

Na początek rozkładamy ciasto francuskie na desce i dokładnie je rozwijamy. W tym czasie, na wolnym ogniu, roztapiamy masło (trzeba uważać, żeby nam się nie przypaliło!). Rozprowadzamy je później na wierzch ciasta francuskiego i posypujemy cukrem i cynamonem. Jeśli macie ochotę, możecie dodać pół łyżeczki kardamonu, ale trzeba uważać, gdyż może on znacząco zmienić smak wypieku. 
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i w tym czasie bierzemy się za zwijanie ciasta. Zawijamy dwa skrajne brzegi w kierunku linii środkowej (jakby na pół) a następnie dwa brzegi rolujemy do środka. Powinno Wam powstać coś na kształt dawnych arkuszy papierowych, które też były tak zwinięte ;)
kroimy na kawałki, około 1-1,5 cm grubości i wykładamy na blachę (na której uprzednio położyliśmy papier do pieczenia). Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
W ten oto prosty sposób mamy gotowe przepyszne słodkości, które możecie wszędzie ze sobą zabrać :) Jeśli jest to dla Was niewystarczająco słodkie, polecam polać Waszą porcję odrobiną miodu - też próbowałam taką wersję i smakuje równie dobrze. Smacznej i słodkiej środy! :)




2 komentarze:

  1. skoro z cynamonem to ja oczywiście poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kawa do nich wyłącznie na smacznej filtrowanej wodzie :)My mamy filtr fitaqua.

    OdpowiedzUsuń