Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka masła
- pół szklanki cukru brązowego
- 4-5 łyżeczki cynamonu
Na początek rozkładamy ciasto francuskie na desce i dokładnie je rozwijamy. W tym czasie, na wolnym ogniu, roztapiamy masło (trzeba uważać, żeby nam się nie przypaliło!). Rozprowadzamy je później na wierzch ciasta francuskiego i posypujemy cukrem i cynamonem. Jeśli macie ochotę, możecie dodać pół łyżeczki kardamonu, ale trzeba uważać, gdyż może on znacząco zmienić smak wypieku.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i w tym czasie bierzemy się za zwijanie ciasta. Zawijamy dwa skrajne brzegi w kierunku linii środkowej (jakby na pół) a następnie dwa brzegi rolujemy do środka. Powinno Wam powstać coś na kształt dawnych arkuszy papierowych, które też były tak zwinięte ;)
kroimy na kawałki, około 1-1,5 cm grubości i wykładamy na blachę (na której uprzednio położyliśmy papier do pieczenia). Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
skoro z cynamonem to ja oczywiście poproszę :)
OdpowiedzUsuńA kawa do nich wyłącznie na smacznej filtrowanej wodzie :)My mamy filtr fitaqua.
OdpowiedzUsuń