Warzywa z grilla i dip blue-cheese

Niedzielny obiad pewnie już za Wami, a my trochę z innej beczki - też obiadowo i również na bazie podobnych składników. Kiedyś pisałam Wam o fajnym pomyśle na lunch box'a (link TUTAJ) a dzisiaj przedstawimy go w nowej odsłonie, bardziej sycącej ale równie zdrowej. Jest to świetna propozycja nie tylko na obiad ale na kolację czy imprezę. Dodatkowym plusem jest to, że zawsze znajdziecie do niego główne składniki a gdy warzywa będą w trakcie przygotowania, ktoś może wyskoczyć po niezbędnik do dipu. U nas taka kombinacja sprawdza się o każdej porze dnia, a to, co niewykorzystane, może być wykorzystane następnego dnia na obiad czy właśnie lunch box'a. Zaczynamy :)




Od razu uprzedzam, że do Waszego dania możecie wykorzystać orzechy (na przykład pistacje) ale nie jest to niezbędnik. Ja dodałam je, żeby posiłek był bardziej sycący.

Potrzebujemy:

  • 1 korzeń pietruszki
  • 10-12 sztuk małych marchewek (tzw. karotek) lub 3 duże
  • 1 średni batat
  • 1 papryka
  • 80 g twarożku (np. president)
  • 50 g sera blue cheeese 
  • 1 łyżka majonezu
  • zioła (rozmaryn, oregano, bazylia)
Obieramy warzywa ze skórki (za wyjątkiem papryki) a następnie kroimy je w słupki. Karotki wystarczy dokładnie "wyszorować" (nie polecam kroić ich na jeszcze mniejsze kawałki). Oczywiście, jeśli macie ochotę, część można zostawić na surowo, tak dla urozmaicenia smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni po czym wykładamy warzywa na papier do pieczenia.





Warzywa posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy. Jeśli postanowicie dodać orzechy, część warto wrzucić na blachę - prażone będą smakować rewelacyjnie.




Wszystko pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie na wolnym ogniu rozpuszczamy blue cheese do uzyskania kremowej masy. Gdy będzie gotowe, pozostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy majonez z twarożkiem i dodajemy roztopiony ser.
Po upieczeniu, wykładamy warzywa na talerz, do osobnej miseczki dodajemy nasz dip i gotowe. Prawda, że proste?:)








2 komentarze: