Potrzebujemy:
- 1 opakowanie (100 g) kaszy jaglanej
- 1 średnia cukinia
- 1 pomidor (lub 6-7 małych koktajlowych)
- 50 g sera bułgarskiego (jest to typowy owczy ser, bez dodatku krowiego mleka)
- garść zielonych pistacji, niesolonych (dostępne obecnie w lidlu, warto "upolować"!)
- przyprawy: curry, kurkuma, ostra czerwona papryka, sól, pieprz
- oliwa
Kaszę wrzucamy do wody i gotujemy według opakowania (mi to zajmuje mniej więcej 15 minut odkąd kasza zacznie bulgotać). Cukinię kroimy wzdłuż i w talarki, pomidorki na małe cząstki (jeśli używacie koktajlowych, przekrajamy je na pół). Pokrojone warzywa wrzucamy na oliwę i podsmażamy około 5 minut z przyprawami. Chodzi o to, żeby nie zmiękły aż nadto i pozostały chrupiące.
Pistacje łuskamy i odkładamy do miseczki. Ser kroimy w większe kawałki i również odkładamy obok.
Gdy kasza będzie ugotowana, dodajemy ją do warzyw i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze jakieś 2-3 minut, żeby wszystko się "przegryzło".
Wykładamy porcję dania na talerze, układamy z wierzchu ser owczy, posypujemy pistacjami i gotowe! Pyszna, pożywna i pełnowartościowa porcja zdrowia dla każdego. Przygotowanie zajmie Wam maksymalnie pół godziny więc myślę, że to całkiem dobry czas :) Zaletą tej potrawy jest to, że spokojnie możecie ją zabrać do pudełka i zjeść na pikniku czy podczas weekendowego wypadu - smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno :) Smacznego!
chętnie bym spróbowała tego sera :)
OdpowiedzUsuń