Naleśniki z pomarańczami

Zima kojarzy mi się z dwoma słodkimi smakami: pomarańczą oraz cynamonem. Ich aromat ma coś takiego w sobie, że od razu wprowadza w stan rozluźnienia oraz tak zwanej błogości. Moja mama od jakiegoś czasu wspominała mi o naleśnikach, właśnie z pomarańczami które jadła podczas jednego z zimowych wyjazdów. A że za oknem pełna zimowa aura, skrzy się śnieg, temperatura (niestety) poniżej -10 stopni... To nie pozostaje nic innego jak powrócić do pomarańczowych smaków :) 
Naleśniki są jedną z lepszych baz. Można je zjadać na słodko, wytrawnie, ostro a nawet same w sobie są pyszne. Dziś propozycja jest następująca: z dodatkiem słodkiego serka z miodem, skórką pomarańczową oraz karmelizowaną pomarańczą :)



POTRZEBUJEMY:


CIASTO NALEŚNIKOWE: (OKOŁO 12-15 SZTUK)
  • 0,5 litra wody gazowanej
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
POMARAŃCZOWE NADZIENIE:

  • 300 g serka twarogowego typu president
  • 250 g serka ricotty
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g skórki pomarańczowej
KARMELIZOWANA POMARAŃCZA:

  • 1-2 pomarańcze
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4-5 łyżek brązowego cukru

Mieszamy ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe a następnie smażymy je. Jeśli nawet używacie teflonowej patelni warto na sam początek smażenia dać odrobinę oleju.

FARSZ:
Oba rodzaje serków mieszamy z miodem i dodajemy skórkę pomarańczową. Jeśli macie ochotę to można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego - całość nabierze ciekawego smaku :)

KARMELIZOWANA POMARAŃCZA:
Owoce obieramy ze skórki, można usunąć białą błonkę (ja osobiście tego nie zrobiłam). Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy 2 łyżki cukru. Całość powinna się ładnie zarumienić (uwaga: trzeba być ostrożnym, żeby się nie przypaliło!). Dodajemy pomarańczę i karmelizujemy na średnim ogniu, powoli dodając pozostały cukier.





Upieczone naleśniki przekładamy serkiem i lekko podgrzewamy. Na koniec dodajemy na wierzch skarmelizowaną pomarańczę i zajadamy ze smakiem :)
Propozycja śniadaniowa/obiadowa czy na podwieczorek - każdy znajdzie odpowiednią porę na odrobinę słodkości :)






8 komentarzy:

  1. Prosty i szybki pomysł na smaczny deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Chętnie takie przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosto wyglądający przepis, a kubki smakowe już szaleją. Prostota broni się sama. Naleśniki z serem na ciepło i owoce jako dodatek to smak mojego dzieciństwa. Co prawda wtedy częściej był to dżem, ale jednak. Naleśnikowa miłość pozostała do teraz. Pozdrawiam, na pewno wypróbuje ten przepis we własnej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki prezentują się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń