Ciasto marchewkowe z bakaliami

Dwa niezbędniki na jesienny jadłospis? Zupa dyniowa i ciasto marchewkowe! Dzisiaj zajmiemy się tą słodką składową :) Jak dla mnie ten czas stoi pod znakiem przypraw korzennych, cynamonu i bakalii. Postanowiłam połączyć te wszystkie „dobra kulinarne” i tak powstała kolejna propozycja na ciasto marchewkowe. Wilgotne, z kremową masą i nasycone idealną ilością przypraw. Nic tylko wyciągać tortownicę, zaparzyć dzbanek ulubionej czarnej herbaty i brać się za pieczenie!:)




Potrzebujemy:

CIASTO
  • 7 średnich marchewek
  • 6 białek
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki karobu lub gorzkiego kakao
  • 5 suszonych moreli
  • Garść orzechów nerkowca
MASA:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 50 g cukru pudru







Na początku obieramy marchewki i ścieramy je na grubych oczkach. Uruchamiamy piekarnik na 180 stopni i pozostawiamy go do nagrzewania. Następnie ubijamy pianę z białek na sztywno. W osobnej misce łączymy ze sobą suche składniki, do których po łyżce dodajemy pianę a następnie olej kokosowy. Morele i orzechy kroimy na drobno ale na tyle, żeby składniki były widoczne na przekroju ciasta. Na samym końcu naszą masę łączymy z marchewką i dokładnie mieszamy. 




Przekładamy wszystko do tortownicy i pieczemy około 1 h 15 minut. Ciasto będzie miało spoistą aczkolwiek wilgotną konsystencję.
Gdy ostygnie, przekrawamy wzdłuż do uzyskania dwóch blatów. Teraz robimy „białą masę” czyli oba rodzaje serków łączymy z cukrem pudrem na gładką całość. przekładamy wszystko na dolny blat i przykrywany górnym. Warto przed podaniem pozostawić ciasto na około 1-2 godzin w lodówce - unikniemy nadmiernego kruszenia się.





Taki marchewkowy smakołyk na pewno sprawdzi się w nadchodzące jesienne wieczory, kiedy możemy poświecić więcej czasu na lekturę ulubionej książki czy obejrzenie ulubionego filmu. Smacznego!



1 komentarz:

  1. WOW! Absolutnie uwielbiam ciasta marchewkowe, dziękuje bardzo za super przepis :D

    OdpowiedzUsuń