Chyba odziedziczyłam w genach po mamie miłość do tych owoców, bo na samą myśl o jabłkowych przepisach aż ślinka cieknie. Przepis jak zwykle prosty i wymagający niewielu składników:
- 1 litr wody
- 6-7 średnich jabłek (ja używam Goldenów)
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Dlaczego nowa odsłona? Pod sam koniec gotowania, mama zasugerowała, że warto dodać cukier z prawdziwą wanilią, wtedy nasz kompot będzie smakował jak szarlotka. Ja potwierdzam - dawno nie piłam tak pysznego kompotu.
Jeśli chodzi o przygotowanie, to obieramy jabłka ze skórki i kroimy w ćwiartki. Stawiamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wtedy dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Następnie wrzucamy nasze jabłka i gotujemy maksymalnie 10 minut. Po tym czasie owoce mogą się zwyczajnie rozgotować i stracimy wszelkie wartości i witaminy.Pozostawiamy do ostudzenia i gotowe :)
Kompot jest świetną alternatywą dla osób, które nieszczególnie przepadają za chrupaniem. Jabłka to źródło błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Ponadto zawsze warto pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, a taki domowy napój to zachęta do wypicia kolejnej porcji :)
ja również dodaję cukier waniliowy do kompotu, bardzo lubię taki smak
OdpowiedzUsuń