Nowa odsłona kompotu z jabłek

Gdy człowiek trochę więcej czasu spędza w domu, nachodzą go różne smaki. Gorzej, jeśli nasze myśli krążą wokół niezdrowego jedzenia. Całe szczęście (i ratunek dla mojej figury), że tym razem były to zdrowe smaki a mianowicie kompot z jabłek. Prosta rzecz, ale jak to mówi moja mama - co domowe to zawsze najlepsze. Krążyłam wokół wielkiego kosza z jabłkami od samego rana, aż finalnie zdecydowałam się z nimi zmierzyć ;) 




Chyba odziedziczyłam w genach po mamie miłość do tych owoców, bo na samą myśl o jabłkowych przepisach aż ślinka cieknie. Przepis jak zwykle prosty i wymagający niewielu składników:

  • 1 litr wody
  • 6-7 średnich jabłek (ja używam Goldenów)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Dlaczego nowa odsłona? Pod sam koniec gotowania, mama zasugerowała, że warto dodać cukier z prawdziwą wanilią, wtedy nasz kompot będzie smakował jak szarlotka. Ja potwierdzam - dawno nie piłam tak pysznego kompotu.
Jeśli chodzi o przygotowanie, to obieramy jabłka ze skórki i kroimy w ćwiartki. Stawiamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wtedy dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Następnie wrzucamy nasze jabłka i gotujemy maksymalnie 10 minut. Po tym czasie owoce mogą się zwyczajnie rozgotować i stracimy wszelkie wartości i witaminy.Pozostawiamy do ostudzenia i gotowe :)





Kompot jest świetną alternatywą dla osób, które nieszczególnie przepadają za chrupaniem. Jabłka to źródło błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Ponadto zawsze warto pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, a taki domowy napój to zachęta do wypicia kolejnej porcji :)

1 komentarz:

  1. ja również dodaję cukier waniliowy do kompotu, bardzo lubię taki smak

    OdpowiedzUsuń