Makaron z papryką, serem owczym i fuetem

Weekend zawsze sprzyja ciekawym pomysłom na posiłki. Najlepsze, jak dla mnie, są sobotnie poranki lub piątkowe wieczory. Wtedy jest czas, na spokojny przegląd różnych nowości, zwłaszcza tych kulinarnych. Ostatnimi czasy jednak ciągle "chodził" za nami makaron - w każdej postaci. Nasze kombinacje były różne, od słodkich po bardziej ostre, ale odkryliśmy nowy smak do makaronu - fuet. Jest to hiszpańska kiełbasa, która ma charakterystyczny ostry smak (ale nie pikantny), szczególnie po przysmażeniu.




Jak to w każdej kuchni, od czegoś trzeba zacząć więc naszą główną nutą smakową był właśnie fuet. Na przygotowanie całości potrzebujecie maksymalnie 30 minut, więc zabieramy się do pracy :) 


  • porcja makaronu dla 2 osób
  • około 100 g fuetu ( w zależności czy wolicie bardziej lub mniej mięsne dania)
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 100 g sera owczego
  • 5 pomidorów suszonych
  • zioła do smaku (oregano, rozmaryn)
  • świeża bazylia do dekoracji
  • sól, pieprz
  • oliwa (może być z oliwek, a może być też np olej z ostropestu)


  • Kroimy nasze papryki w kostkę a fuet w plasterki. Polecam, żeby plasterki były nieco grubsze, gdyż wtedy lepiej smakują po usmażeniu.






    Jak wcześniej wspomniałam. podsmażamy naszą kiełbaskę na małym ogniu, uważając, aby się nie spaliła ;) Gdy ona będzie gotowa, możemy rozpocząć gotowanie wody na makaron. W tym czasie kroimy suszone pomidory, ścieramy ser na grubych oczkach oraz zrywamy bazylię.






    Gdy wszystko będzie gotowe, możemy połączyć na patelni kiełbasę z papryką i ziołami i podsmażyć wszystko razem przez około 2 minuty. Ugotowany makaron łączymy z oliwą i dzielimy na dwie porcje. Jeśli dla Was smak makaronu z oliwą "to nie jest to", możecie ominąć ten krok w gotowaniu :) Na makaron następnie nakładamy zawartość patelni, dekorujemy startym serem i świeżą bazylią.








    Kombinacja i ilość dodatków zależy od Waszych upodobań, ale smak wszystkich składników jest według nas wart spróbowania. Smacznego ;)







    1 komentarz:

    1. Nie często jadamy takie dania ale czasami nachodzi taka nieodparta ochota ;D
      Wygląda bardzo smacznie :)

      OdpowiedzUsuń