Dziś moją propozycją są trufle czekoladowe, pyszne, słodkie i mocno przyciągające zapomnienie.
Do ich wykonania, potrzebujecie:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki (może być 30% lub 36%)
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- gorzkie kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia trufli
Na początek łamiemy czekoladę na kawałki i wrzucamy do rondelka. Następnie zalewamy to śmietanką i rozpuszczamy na wolnym ogniu do uzyskania gładkiej masy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Teraz pora na połączenie czekolady z masą z żółtek. Dokładnie wszystko mieszamy i tak przygotowaną bazę do trufli wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Jeśli zechcecie zrobić Wasze trufle w silikonowych foremkach, przeznaczonych właśnie do pralinek, polecam najpierw obsypać je kakaem - wtedy łatwiej będą "wychodzić" z foremek :)
Po wyjęciu masy z lodówki, formujemy kulki i obtaczamy je w kakao lub wiórkach kokosowych. Możecie również zetrzeć dowolną czekoladę (np. białą) na drobnych oczkach lub wykorzystać płatki migdałów do obtaczania.
Myślę, ze taki słodki podarunek spodoba się każdemu :)
PS: Mam nadzieję, że mój ukochany będzie również pozytywnie zaskoczony jak zobaczy swój słodki prezent ;)
Szczęśliwego dnia zakochanych!
Ale pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPrawda jest taka, że trufle nadają się na każdą okazję i zawsze smakują bosko :D
OdpowiedzUsuń