- 200 g kaszy kuskus (mniej więcej połowa opakowania)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6-7 ogórków konserwowych
- ok. 6 łyżek majonezu (ja polecam Kielecki, bo nadaje fajną ostrość)
- ketchup
Przygotujcie kaszę wg tego, co jest napisane na opakowaniu (zalać ją wrzątkiem, mniej więcej 2 cm nad poziom kaszy i zostawić na około 30 minut). Następnie delikatnie ją przemieszajcie i pozostawcie do ostygnięcia. W tym czasie możecie pokroić ogórka w drobną kostkę i wraz z tuńczykiem (który najpierw trzeba odsączyć z zalewy) dodajcie do kaszy.
Następnie dodajemy majonez. Jeśli uznacie, że sałatka dalej jest "za sucha", to spokojnie można dodać więcej majonezu czy ogórka. I teraz kwestia z ketchupem. Można tę sałatkę jeść po prostu z majonezem, ale według mnie najlepiej smakuje połączenie z ketchupem i majonezem - powstaje Wam coś na kształt sosu tysiąca wysp. Co tu dużo mówić - bawcie się dobrze w ten wyjątkowy wieczór i próbujcie nowego przepisu!
Koszyczek smakołyków na parter i pięterko
OdpowiedzUsuń"Nasz " Dziadzio Andrzej i tak nas rozpieszczał
Pamiętam i wyglądam przez okno czy nie idzie :-) ???