Pieczone bataty z farszem paprykowo-curry

Witajcie! Dawno nie było u nas żadnego wpisu w związku z dosyć intensywnymi miesiącami końcem roku ale wraz z nowym rokiem postaramy się, żeby było nas tu częściej i z większą ilością inspirujących przepisów :) Nasze studia są całkiem niezłym pochłaniaczem czasu, ale mam nadzieję, że coś uda nam się zrobić z tym fantem.
Dziś na obiad "wjechała" propozycja, która gościła u nas już nie raz nie dwa ale tym razem w zupełnie innej odsłonie. Bardzo lubię bataty upieczone w piekarniku, zarówno w formie zdrowych frytek jak i jako bazę pod różne farsze. Prawda jest taka, że o ile tylko macie wyżej wspomniane bulwy w lodówce, ich wypełnienie już nie stanowi problemu. Jak to mówią - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Często przygotowuję je z cukinią, fetą oraz szpinakiem ale dziś zdecydowałam się na podanie ich z papryką i pomidorkami w sosie, którego bazą jest mleczko kokosowe. Bataty są świetną alternatywą dla osób prowadzących intensywny tryb życia - mają niski indeks glikemiczny więc energia nagle Was nie opuści a ponadto są bardzo sycące. Dodając do nich ulubione warzywo, kaszę lub fetę/mozarellę, można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. To zaczynamy!




POTRZEBUJEMY:

  • 2 średnie bataty
  • 1 średnia papryka
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • OPCJONALNIE: 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni a bataty opieramy ze skórki a następnie przekrajamy je wzdłuż. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i środkiem do góry układamy nasze warzywa. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Po około 30 minutach warto zaglądnąć i sprawdzić, czy skórka od batatów się nie przypieka - jeśli tak to przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy aż będą miękkie.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy (dosłownie 2-3 minuty) na oleju. Dodajemy sól, zioła prowansalskie a następnie pomidorki pokrojone w ósemki. Kolejnym krokiem będzie dodanie mleczka kokosowego oraz przypraw: curry i ewentualnie pieprzu cayenne.
Całość gotujemy jeszcze 3 minutki aż sos lekko stężeje.
Sprawdzamy nasze bataty i jeśli są odpowiednio miękkie możemy wyciągnąć je z piekarnika. Ich miękkość łatwo sprawdzić za pomocą np widelca czy noża - jeśli z łatwością się wbija to oznacza ich gotowość :)
Za pomocą łyżki wydrążamy bataty formując z nich łódeczki. Uważamy tym samym, żeby nie przedziurawić spodu naszego warzywa. To, co uda nam się wybrać z batatów drobno kroimy i dodajemy do paprykowego farszu. Całość dokładnie mieszamy a następnie nadziewamy tym nasze łódeczki :)






Przepis jest prosty ale samo pieczenie batatów może zająć trochę czasu. Na szczęście warzywa można wcześniej upiec i wydrążyć a wtedy pozostaje już tylko przygotowanie farszu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :)






1 komentarz: