POTRZEBUJEMY:
- 24 sztuki podłużnych biszkoptów
- 250 ml śmietanki 30% (u mnie najlepiej sprawdza się w kartoniku firmy Łaciate)
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżka zwykłego cukru
- 7 łyżek cukru pudru
- 500 g malin
- 100 ml nalewki malinowej (ale również sprawdzi się sok malinowy)
Przygotowujemy szklane naczynie i wykładamy do niego 12 biszkoptów.
Następnie nasączamy je połową przygotowanego alkoholu/soku.
Śmietankę ubijamy (na małych obrotach!!) z łyżką zwykłego cukru. Gdy będzie gotowa, dodajemy mascarpone i 3-4 łyżek cukru pudru. Przygotowaną masę dzielimy na pół i wykładamy na biszkopty.
Z połowy malin robimy mus: do blendera wrzucamy umyte maliny i dodajemy pozostałą ilość cukru pudru. Jeśli nie będzie odpowiednio słodki, można dodać go więcej ale polecam pozostawić lekko cierpki smak musu gdyż dzięki temu deser będzie wyrazisty w połączeniu z przygotowaną wcześniej masą.
Część musu wylewamy na śmietankową masę i posypujemy malinami (połową tych, które nam zostały). Następnie powtarzamy kroki: wykładamy biszkopty, nasączamy je nalewką, polewam musem i wykładamy resztę masy. Na sam koniec dekorujemy wszystko świeżymi malinami.
Deser najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem, co najmniej 6 godzin. Wtedy wszystkie smaki się "przegryzą". Dodatkowo, najlepiej całość posypać malinami tuż przed podaniem - pozwala to uniknąć rozmięknięcia owoców :)
Letnia wersja tiramisu jest jednym z lepszych odkryć tego lata :) Myślę, że jeszcze nie raz pojawi się u nas w domu - czy to z malinami czy na przykład jagodami :) Smacznego!
smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńSzybki i prosty w wykonaniu deser. Takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń