Mocno bakaliowy piernik z polewą czekoladową

Wigilia już jutro a Wy nie macie pomysłu co by jeszcze przygotować? Mam dla Was szybką ale jakże pyszną propozycję - piernik, mocno korzenny, z mnóstwem bakalii i przypraw. Nie musi leżakować standardowych 2-3 tygodni, wystarczy, że dziś wieczorem go upieczecie i przełożycie powidłami a jutro na pewno będzie hitem kolacji :)

Będziecie potrzebować:
* 20 g kakao
* 2 łyżeczki cynamonu
* 100 g cukru pudru
* 1 opakowanie przyprawy do piernika
* szczypta imbiru i kardamonu
* 100 g mąki pszennej
* 50 g rodzynek
* 50 g orzechów
* 50 g skórki pomarańczowej
* 100 g miodu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* białka z 5 jajek
Na początek roztapiamy 50 g cukru z miodem, kakao oraz przyprawami i gotujemy masę na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno po czym dodajemy 50 g cukru pudru (powoli, po jednej łyżce). Gdy całość będzie sztywna przesiewamy mąkę, wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę. Na koniec dodajemy masę cukrową oraz bakalie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasz piernikowy blat około 25-30 minut.
W zależności czy chcecie by Wasz piernik był mały czy duży polecam z tych samych składników upiec drugi piernik, zmieniając jednak skład bakalii (ja zmieniłam rodzynki na żurawinę oraz orzechy na migdały).
Gdy całość (dwa bądź jeden blat) przekładamy nasze ciasto powidłami śliwkowymi. Ja o moim pierniku pomyślałam już w lecie, robiąc specjalne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu. Jeśli chcecie, można wcześniej, przed przełożeniem, nasączyć Wasze pierniki rumem - smak na pewno będzie trafiony ;)
Po przełożeniu zabieramy się za przygotowanie polewy czekoladowej: potrzebujemy 2 tabliczek mlecznej i 1 gorzkiej czekolady.

Roztapiamy je z około 50 ml mleka (lub śmietanki 18%). Gdy będzie klarowna, przekładamy ją na nasz piernik :)

Piernik ma bardzo prostu przepis ale w smaku jest jedyny w swoim rodzaju. Polecam go każdemu nie tylko przez prostotę jego wykonania ale ten niepowtarzalny korzenny aromat. Ja sama przygotowuję przyprawę korzenną, dlatego dzięki temu mogę decydować czy smak będzie bardziej goździkowy czy cynamonowy :)
Życzymy wszystkim spokojnych, rodzinnych i pełnych miłości Świąt Bożego Nadodzenia!




1 komentarz:

  1. Serdecznie życzenia na Święta Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń