Będziemy potrzebować:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 opakowania przyprawy do piernika (albo możecie stworzyć ją sami: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir)
- 2 opakowania cukru waniliowego/migdałowego
- otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Na początku ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wlewamy miód i ponownie mieszamy. Gdy całość będzie klarowna, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i do jednej z nich dodajemy cukier waniliowy oraz otartą skórkę z pomarańczy a do drugiej cukier migdałowy.
Gotowe masy chowamy do lodówki na około godzinę i czekamy :) Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 5 mm grubości i wykrajamy świąteczne pierniczki :)
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 12-14 minut, aż będą rumiane. Warto wziąć pod uwagę fakt, że z każdą następną blachą w piekarniku pierniczki potrzebują mniej czasu na pieczenie, gdyż będzie on bardzo nagrzany :)
Część pierniczków, do których dodaliśmy cukier waniliowy polecam oblać cynamonowym lukrem.
LUKIER CYNAMONOWY
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki wody
Wszystko mieszamy aż powstanie gęsta masa i polewamy nią wystudzone ciasteczka :)
Smak jest wyjątkowy, bardzo świąteczny i smaczny :) Wprawdzie wersja z lukrem jest dosyć słodka, ale kilka takich egzemplarzy warto zrobić - nie będziecie żałować!
Jak widzicie przepis jest bardzo prosty a zabawa przy wykrajaniu kształtów i różnych form niezapomniana. Mam nadzieję, że ten przepis przyda Wam się w świątecznych przygotowaniach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz