Pożywne? bardzo! Jako dodatek do kanapki albo zjedzone same w sobie zaspokajają apetyt a nasza podświadomość wie, że dostajemy coś odżywczego. Jak je przygotować? Nic łatwiejszego, będziemy potrzebować różnych warzyw:
- cukinia
- bakłażan
- 1 mała marchewka
- 1 średnia papryka
- kawałek korzenia imbiru
- oliwa (ja akurat użyłam oleju z orzechów włoskich)
- zioła
- curry
I teraz dwie rzeczy. Po pierwsze to są przykładowe warzywa, możecie użyć wielu innych (bardzo dobrze smakuje dynia, korzeń pietruszki, seler, kalarepka), wszystko zależy od Waszego smaku i zasobności lodówki. Druga rzecz - jak sami widzicie dodałam do przepisu imbir, który pokroiłam w plasterki. Mamy obecnie sezon przeziębień a ten korzeń ma (dosłownie) magiczne właściwości przeciwzapalne. Może to śmieszyć, ale dieta z jego dużą zawartością na pewno wspomoże pokonanie np. kataru (spróbujcie sami ;) ).
Na początek kroimy warzywa w słupki a imbir (jak pisałam powyżej) w plasterki.
Warzywa polewamy oliwą i posypujemy ziołami (u mnie oregano i bazylia) oraz curry. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Ilość jest dosyć spora, ja akurat robiłam w połowy porcji warzyw a pozostałe zostawiłam na następny lunch-box. Możecie wykorzystać warzywa na dwa sposoby: albo upiec wszystko razem i mieć gotowe na dwa dni albo połowę pokrojonych składników przełożyć do pudełka i upiec następnego dnia. Wasz wybór :) Każde wykorzystanie jest fajne a co więcej zapewniacie sobie pyszny i pożywny lunch :) Czego chcieć więcej?
Wprawdzie zbliża się długi weekend ale prawda jest taka, że warzywa przygotowane w powyższy sposób (szczególnie ten imbir!) można wykorzystać na wieeeele sposobów. Mam nadzieję, że przepis i inspiracja się przydadzą. Smacznego!
ja najczęściej sięgam po surowe warzywa lub orzechy
OdpowiedzUsuńTakie przekąski to ja bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńpieczony imbir bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńwww.100club.pl