Pasta kanapkowa z warzywami duszonymi na maśle

Każdego dnia staramy się urozmaicać potrawy, żeby jednak choć trochę nowości wnieść w naszą codzienność. Gdyby popatrzeć na to nie z perspektywy czasów izolacji w domu i siedzenia w nim przez większość czasu, ale jako na większą ilość czasu spędzonego z bliskimi? A nawet jeśli nasi bliscy są daleko, w obecnych czasach istnieje tyle komunikatorów, dzięki którym możemy ich widzieć kiedy tylko chcemy. Oczywiście nie zastąpi to kontaktu twarzą w twarz, ale jak głosi stare porzekadło: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
Zbliża się Wielkanoc... Wiele z nas niestety będzie musiało zjeść to świąteczne śniadanie w węższym gronie niż myśleliśmy. Jednak może właśnie postęp czasu umożliwi nam choć na namiastkę rodzinnych świąt? Przecież nikt nie zabrania zjeść nam razem posiłku, będąc połączonym np na Skypie :)
A jeśli o śniadaniu mowa, przygotowałam dla Was przepis, może nie bardzo w temacie świąt ale na pewno w temacie urozmaicania sobie znanych nam potraw. Kto w lodówce nie ma przypadkiem serka do smarowania i warzyw takich jak np por czy papryka? Pewnie większość z Was je ma, dlatego poniżej znajdziecie przepis na pyszną pastę kanapkową, która może nie zrewolucjonizuje Waszego posiłku, ale na pewno będzie pyszną i wiosenną odmianą :)




Potrzebujemy:

  • 2 opakowania serka do smarowania (u nas był "mój ulubiony" bo wg mnie ma najlepszy skład)
  • 1 średni por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy: u nas oregano i bazylia ale możecie także dodać słodką/ostrą paprykę, sól

Na początek myjemy warzywa i kroimy je drobno. Następnie rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy warzywa. Dokładnie mieszając, smażymy je przez około 5-7 minut żeby nie straciły koloru. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika i czekamy, aż warzywa będą zimne.
Do osobnej miseczki przekładamy serki do smarowania, dodajemy przyprawy i na samym końcu ostudzone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Pasta gotowa, można zabierać się do próbowania. Można ją podać nie tylko na chleb ale także jako dodatek do warzyw np świeżej papryki czy pomidorów. U nas ostatnio zajadamy ją z domowym chlebem, na który wkrótce podam przepis, gdyż wymaga on jeszcze kilku poprawek :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz