Do ich przygotowania, będziecie potrzebować:
- 180 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka kakao (polecam gorzkie, klasyczne)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Na początku mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki a następnie dodajemy masło. Polecam to wszystko wykonać przy użyciu miksera, gdyż ręcznie może to sprawiać małe trudności :) Gdy ciasto będzie gotowe, wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, nasze ciasto rozwałkowujemy do grubości około 5 mm i wycinamy różne formy :)
Nasze ciasteczka pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną, może je opruszyć cukrem pudrem albo przełożyć marmoladą (w moim przypadku była to marmolada różana). Smacznego piernikowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz