POTRZEBUJEMY:
- Około 120 g czerwonej soczewicy (suchej)
- 1 mały batat
- 2 garści świeżego szpinaku
- 200 ml soku pomidorowego lub sosu
- 2 łyżeczki pesto pomidorowego
- 20 g sera fety
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 1 łyżka stołowa przyprawy Maggi
- 2 szklanki wody
Wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niej soczewicę. Czekamy, aż wchłonie się cała i wtedy dodajemy wszystkie przyprawy: curry, Maggi, pieprz cayenne oraz sól.
Batata kroimy w kostkę i dusimy na wodzie. Gdy będzie chrupiący to zdejmujemy patelnię z ognia. Nie polecam dusić go do miękkości bo powstanie wtedy z całości całkiem nieapetyczna mamałyga :)
Do batata dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę, sok/sos pomidorowy oraz pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy szpinak i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze jakieś 5 minut.
Fetę kroimy w kostkę i po nałożeniu porcji naszego dania na talerz, dekorujemy nią całość :)
Jak obiecywałam wcześniej, przygotowanie tego obiadu nie zajmie Wam więcej niż 30 minut a jaki efekt? Ciepły i parujący talerz, pełen zdrowych składników - dzięki niemu na długo nie będziecie głodni :)
W okresie zimowym warto wykorzystywać różne strączki jak właśnie soczewica, fasola, ciecierzyca gdyż są źródłem niezastąpionego białka oraz błonnika a dodatkowo stanowią bazę pod różne potrawy. Dzięki nim nie zanosi się na nudę w kuchni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz